Theaterkuil De Falieberg

Middenin de natuur genieten van muziek, cabaret, kindertoneel en
andere culturele acts? Dat kan elke zomer in Theaterkuil De Falieberg in Zuidwolde. Deze bijzondere plek is sinds 2004 het podium voor een gevarieerd aanbod van kleinschalige voorstellingen georganiseerd door Stichting Theaterkuil De Falieberg.

De Falieberg, ’t volk wil daor wezen.

Hoewel we ons bij het woord ’berg’ meestal een iets grotere bult voorstellen dan deze verheffing van ruim elf meter aan de rand van Zuidwolde, feit is dat de Falieberg reeds lang een geliefde plek is om aangenaam te verpozen. Het verleidde Jan Jantinus Uilenberg, dichter van het Drenthelied en geboren en getogen in Zuidwolde bij de opening van de nieuwe ijsbaan in 1962 tot de woorden ‘’t Volk wil daor wezen!’ Dat de Falieberg zo’n geliefde plek werd, is vooral te danken aan Marius Tonckens, burgemeester van Zuidwolde van 1898 tot 1934, die het gebied van ruim dertig hectare met vooral bosopslag liet omtoveren tot een waar natuurmonument (zie verder onder Historie).

solozanggitaar800wi

Het kleine openluchttheater ligt aan de voet van de 11 meter hoge heuvel midden in het Faliebergbos. Het publiek zit op dikke boomstammen op de helling van de heuvel.

Veel ondernemers in Zuidwolde dragen de Theaterkuil een warm hart toe en sponsoren de voorstellingen. Theaterkuil De Falieberg is het goedkoopste openluchttheater van Nederland. We heffen geen entree, maar een vrijwillige bijdrage stellen we op prijs.

GEEN VOORSTELLINGEN IN 2020

Voor dit theaterkuilseizoen hadden we een aantal bijzondere optredens op het programma staan, met musical, verhalen, toneel en muziek. Door de coronacrisis hebben we de voorstellingen moeten annuleren.

We hopen u volgend jaar weer met een mooi aanbod in de kuil te ontvangen.